Aamulehti: Ulkopolitiikassa vaalittava yksituumaisuutta

Seppo Julkaisut

Aamulehden pääkirjoituksessa 17.12.2014 käsiteltiin Keskustan linjaa Venäjä-pakotteissa ja laajemmin ulkopolitiikassa.

Venäjän toimia Krimillä ja Itä-Ukrainassa ei voi hyväksyä. Keskusta on tukenut pakotteita, mutta  samalla esittänyt huolensa niiden vaikutuksesta Suomen talouteen ja työllisyyteen tässä tilanteessa.

Viimeisimpien pakotteiden ajoitukseen suhtauduimme ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd.) ja esimerkiksi Etyj:n yleiskokouksen presidentin, kansanedustaja Ilkka Kanervan (kok.) tavoin kriittisesti, koska Itä-Ukrainaan oli juuri saatu tulitauko.

Keskustan ulko- ja turvallisuuspolitiikka nojaa sotilaalliseen liittoutumattomuuteen, kansainväliseen yhteistyöhön, hyviin kahdenvälisiin suhteisiin, uskottavaan puolustukseen ja viranomaisten sujuvaan yhteistoimintaan. Tämä on puolueessa yhteisesti hyväksytty.

Presidentti Sauli Niinistö on viisaasti toteuttanut Ukrainan kriisin käsittelyn yhteydessä tätä kestävää, kansalaisten enemmistön tukemaa linjaa myös kahdenvälistä yhteydenpitoa myöten. Tuemme presidentin toteuttamaa politiikkaa.

Jatkossakin on tehtävä kaikki voitava vuoropuhelun lisäämiseksi ja neuvotteluratkaisun aikaansaamiseksi Ukrainan kriisissä. Suomen on pidettävä huoli kansallisista eduistaan EU:n yhteisestä ulkopolitiikasta päätettäessä ja ylläpidettävä yhteisen politiikan rinnalla kahdenvälisiä suhteita niin Venäjään kuin muuallekin.

Aamulehti kirjoittaa hallituksen ja presidentin olevan ulkopolitiikan linjasta yksimielisiä. Pääministeri ja puolustusministeri ovat omilla teillään esimerkiksi Nato-kannanotoissaan. Se on aiheuttanut ja aiheuttaa kysymyksiä ulkopolitiikan linjasta. Presidentti ja ulkoministeri ovat toimineet johdonmukaisesti yhdessä sovitun Suomen pitkäaikaisen ja menestyksellisen linjan mukaisesti.

Ulkopolitiikassa on vaalittava aina kansallista yhteisymmärrystä. Tämä toimintalinja on pienen kansakunnan vahvuus ja välttämättömyys myös tulevaisuudessa.

Yhteisymmärryksen vaaliminen on kaikkien korkeiden päättäjien vastuulla. Pääministeri on siinä eturivissä, olivat vaalit tulossa tai menossa. Leimakirveet joutavat pysyä museossa.