Töllötin-lehti 27.8.2017, Kohokohtia

Seppo Julkaisut

 

Suomen kesä on säistä riippumatta pullollaan erilaisia tapahtumia.

 

Ihmiset kokoontuvat yhteen, kuulumisia vaihdetaan, nautitaan tapahtumista.

 

On musiikkitapahtumia, urheilukilpailuja, pitäjämarkkinoita, kesäteattereita, rantakalaa ja sukujuhlia. Listaa voi jatkaa pitkästi. Joukkoon mahtuu hullunkurisiakin tapahtumia kuten suopallo tai jakkaranheitto.

 

Olen käynyt kesästä toiseen tietyissä kesäteattereissa. Niistä on muodostunut meikäläisen kesänvieton kohokohtia.

 

Koljonvirta, Korpiteatteri (Varpaisjärvi), Alapitkä ja Hermannin teatteri (Karttula) tuli käydyksi tänäkin kesänä. Jokainen teatteriesitys herätti ajatuksia ja/tai tarjosi mukavia viihtymisen hetkiä.

 

Monilla kesäteattereilla on ollut ”Suomi 100”- sävel. Halusimme tai ei, historialla on ihmeen suuri merkitys itsenäisyystapahtumissa ja -juhlissa. Suomen tarina kertoo selviytymistaidoistamme.

 

Tuntematon sotilas jatkuu Koljonvirralla vielä elokuussakin. Se on ammattitaidolla toteutettu näkemys Väinö Linnan kirjan pohjalta: säilytimme itsenäisyyden, vaikka vammauduimme pahoin.

 

Tuntematon panee aina ajattelemaan Suomen kohtalonhetkiä myös siinä valossa, mitä seuraa siitä, kun suuret tekevät päätöksiä meidän päämme yli. Tuntematon ei jätä kylmäksi; uusia versioita pukkaa.

 

Puhuttelevaa historiaa on evakkotarinaa kertovissa teatteriesityksissä Alapitkällä ( Jaetun maan lapset) ja Syvänniemellä (Käspaikka).

 

Molemmissa vakuuttuu siitä, miten valtava ponnistus evakkokarjalaisten sijoittuminen meidänkin maakuntaamme oli. Pääosa karjalaisten asuttamisesta sujui inhimillisesti, mutta oli valitettavia poikkeuksiakin.

 

Karjalaiset ovat tehneet hyvää savolaisten elämänmenoon. Iloinen suhtautuminen elämään, oma kulttuuri ja kieli ovat hedelmöittäneet elämäämme. Savolainen ja karjalainen kulttuuri ovat sekoittuneet sopivalla tavalla.

 

Kesäteatterit ovat kaiken kaikkiaan suomalaisten vapaaehtoisuuden ja talkootyön voiman- ja taidonnäyte. Meidän on annettava tämmöiselle omaehtoiselle kulttuurityölle suuri tunnustus ja kova tuki.

 

Kesäteatterit kertovat pitäjiemme elinvoimaisuudesta ja kulttuurin merkityksestä. Teatterit perustuvat vapaaehtoistyölle. Kuntien kannattaa tukea niiden toimintaedellytyksiä pienillä panoksilla.

 

Kaipaamme yhteisöllisyyttä. Kesäteatterit tuovat meille sitä – niinkin, että kesäasukkaat ja paikallisväki kohtaavat.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri, kansanedustaja