Töllötin-lehti 21.9.2017, Vierailijat eduskunnassa

Seppo Julkaisut

 

Eduskuntatalo Arkadianmäellä on erittäin suosittu vierailukohde läpi vuoden, varsinkin keväällä.

 

Kävijät koululaisista ulkomaalaisvieraisiin ovat tutustuneet ja tutustuvat suurin joukoin vuonna 1931 valmistuneeseen ja nyt peruskorjattuun eduskuntataloon.

 

Viime vuosien aikana turvallisuus on tullut korostetusti eduskunnan käytäntöihin. Esimerkiksi; jokainen vierailija on vuosia kulkenut metallinpaljastavan turvakaaren läpi.

 

Turvallisuusmääräykset ovat tunnetuista ikävistä syistä hiljakseen tiukentuneet. Jokainen vierailija rekisteröidään nimeä myöten. Eduskunnan on elettävä ajassa.

 

Viime päivinä on keskusteltu hälyisästikin kansanedustajien vieraiden nimien julkisuudesta. Eduskunnan kansliatoimikunta päätti viime torstaina yksimielisesti, että vierailijoiden nimiä ei säilytetä eikä julkisteta, vaan nimilistat hävitetään vuorokauden kuluttua, kuten eduskunnan turvallisuusyksikkö oli päättänytkin.

 

Nimien säilyttäminen oli alun perin turvallisuusviranomaisten toivomus. Sellaista toivomusta ei enää ole.

 

Kansliatoimikunta päätti sen sijaan, että selvitetään eduskunnassa vierailevien lobbareiden rekisteröinti. Se on luonnollinen ja oikea päätös, sillä lobbareita on aktiivisesti liikkeellä. Katsotaan, mitä  siitä tulee.

 

Lobbaaminen yleistyy meilläkin.  Lobbarit muodostavat jo merkittävän ammattikunnan, joka pyrkii taivuttelemaan päättäjiä isäntiensä näkökantojen taakse niin lainsäädännössä kuin budjettimäärärahojen jaossa.

 

Lobbarien ja kansanedustajien välisen yhteyden läpivalaisu kuuluu avoimeen kansanvaltaan. Kansalaisten on hyvä tietää, kenen asialla edustajat päätöksiä tehdessään lopun perin ovat.

 

Sen takia kansanedustajienkin kytkentöjen liikeyrityksiin, pankkeihin ja energiayhtiöihin on oltava kaiken kansan tiedossa. Eihän niissä salattavaa olekaan. Jääviyssäännöt ovat puolestaan noudattamista varten, jos sellaisiin tilanteisiin joutuu.

 

Media on kiinnostunut näistä loibbaamisyhteyksistä. Sekin on luonnollista. Eduskunnan ja hallituksen toimintaa syynätään, mutta isoja asioita tapahtuu enenevästi kaupunkien ja kuntien päätöksenteossa. Suurten kaupunkien rakennustoiminnassa liikkuvat isot rahat.

 

Monet yhteisöt ja tietenkin lobbarit järjestävät kansanedustajille informaatiotilaisuuksia maakunnissa ja varmasti myös ”kaupungilla” eduskunnan ulkopuolella. Tämä on vuosikymmeniä vallinnut käytäntö.  Edustajien saama informaatio on hyödyllistä.

 

Lobbaamisen ja informoinnin raja on monissa tapauksissa kuin veteen piirretty viiva. On täysin päättäjän harkinnan ja vastuullisuuden varassa, kuinka hän suhtautuu lobbarien ja informaation jakajan toimintaan ja kuinka säilyttää itsenäisyytensä.

 

Eduskunta on tärkein suomalaisten omistama julkinen rakennus.

 

Vierailujen tarkoituksena on tutustuttaa vierailija eduskunnan käytäntöihin ja kansanedustajan arkipäivän työhön paikan päällä.

 

Se on avoimen kansanvallan perusasioita ja omiaan vahvistamaan luottamusta eduskunnan toimintaan.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri, kansanedustaja