Savon Sanomat/ Karjalainen/ 3.1.2018, Itse kukin kohdastamme

Seppo Julkaisut

 

Presidentti Niinistön tämänkertaista uudenvuodenpuhetta odotettiin osin senkin takia, että hän on ehdokas uudelle kaudelle. Palomuuri kesti.

 

Niinistön maanantainen puhe oli arvopohjainen katsaus Suomen ja koko ihmiskunnan näkymiin: historiasta tulevaisuuteen, Suomesta maailmalle. Haettiin yhteisyyttä, vähän varoiteltiinkin, korostettiin ymmärrystä ja vastuullisuutta.

 

Vuosi 1917 oli parasta, vuosi 1918 puolestaan pahinta. ”Menneisyyden kanssa on hierottava sovintoa”, on oivallinen opastus traagisen sisällissodan opetuksia pohdittaessa.

 

Niinistö noteerasi hukatun vuosikymmenen jälkeen talouden myönteisen käänteen, mutta kehotti kohtuulliseen varovaisuuteen velkaantumisen kanssa. Kevyt aika loppuu joskus.

 

Presidentillä on ollut asiaa koko kuuden vuoden ajan nuorille. Se linja jatkuu: Syrjäytyminen ja kiusaaminen saavat loppua. Nuorten yrittäjyys on myönteinen ilmiö. ”Kaikilla aito mahdollisuus” on hyvä iskulause, kunhan sen mukaan toimitaan.

 

Niinistö kantoi huolta siitä, että maailman mahtavien pöydässä on vain kolme: Yhdysvallat, Venäjä ja Kiina. On hyvä, että kolme voimakkainta ovat jonkinlaisissa puheväleissä.

 

Mutta missä ovat YK ja EU? Ihmiskunnan pahenevien ongelmien ratkaiseminen vaatii leveitä hartioita, kaikkien vastuunottamista, yhteisiä sopimuksia.

 

On oikein, että Suomi tekee voitavansa YK:n uudistamiseksi. Sen tarpeessa YK on. Sitä on helppo arvostella, mutta harvoinpa arvostelijat ovat esittäneet parempaa tilalle.

 

Suomella on ollut mahdollisuus toimia vakauden ja liennytyksen puolesta. Olemme tilaisuuden niin salliessa tarjonneet palveluksiamme: se on sillanrakentajuutta.

 

Vakavin ihmiskunnan uhka on ilmastonmuutos. Se ei todellakaan ole mielipidekysymys, vaan todellinen uhka. Jokainen voi lievittää tai pahentaa ilmastonmuutosta elämäntavoillaan.

 

Ilmastonmuutos yhdistyneenä väestönkasvuun kurjimmilla alueilla jyrsii kaikkien tulevaisuutta. Kukaan ei ole siitä sivussa. Kansainvaelluksetkin sikiävät näistä olosuhteista. Naisten ja tyttöjen aseman parantaminen on merkittävä lääke tähän maailmanlaajuiseen ongelmaan.

 

Presidentti Niinistö haki yhteistä elämänohjetta Seitsemän Veljeksen Juhanilta. ”Itse kukin kohdastamme” valitsee: sovinto vai riita? Taitaa olla vuoden 2018 peruskysymyksiä.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri, kansanedustaja