Töllötin-Lehti, 1.2.2018/ Iso voitto, isompi vastuu

Seppo Julkaisut

 

Sauli Niinistön voitto oli odotettu, mutta poikkeuksellinen ylivoimaisuus yllätti.

 

Kysytään, miten tällainen tulos on mahdollista. Vastausta ei kannata etsiä kaukaa. Luonnollisin vastaus on yleensä paras.

 

Niinistö on useimpien mielestä hoitanut pestinsä hyvin, jonka takia äänestäjien luonnollinen reaktio oli antaa toinen kausi etenkin, kun Niinistö sitä halusi.

 

Luulenpa, että vaalien lopputulos oli ratkaistu jo ennen kuin varsinainen vaalikampanjointi alkoikaan ennen joulua. Gallupeiden yhtäpitävä sanoma Niinistön ylivoimasta oli alusta pitäen graniittia.

 

Onhan se mielenkiintoista, että kahden vanhan ”presidenttipuolueen” äänestäjistä valtaosa äänesti Niinistöä oman puolueensa ikioman ehdokkaan asemesta.

 

Voittaja oli kiitospuheissaan nöyrä. Ei ollut uhoa eikä ylisanoja. Taustajoukoissa saattoi riemu revetä, mutta sekin kuuluu asiaan. Niinistö kyllä tietää, mitä edessä on.

 

Presidentinvaali on korostetusti henkilövaali. Niinistön valitsijayhdistys ilmensi sitä. Puolueet olivat tässä kamppailussa sivuroolissa, ainakin vaikutuksen osalta. Se oli tämänkertainen toimintamalli.

 

Kaikki ehdokkaat tekivät kovan työn. Yksin tenttiruljanssin läpikäynti vaatii voimia, perusosaamista ja hermoja. Ehdokkaat tekivät kansanvallalle palveluksen. Äänestäjien tapaaminen nokakkain ja heidän kuuntelemisensä on kansanvallan juurihoitoa. Kaikki täyttivät tämän tehtävän kiitettävästi.

 

Tenttejä on moitittu tylsiksi. Se on tyhjää marinaa. Tentit kaikkineen läpivalaisivat ehdokkaiden poliittisen linjan ja persoonan. Äänestäjille muodostui kattava kuva ehdokkaista.

 

Presidentinvaalin tärkein tulos koskee ulkopolitiikkaa. Eduskunnan hyväksymä linja, joka on rakennettu yhdessä hallituksen, presidentin ja eduskunnan kesken, sai jyhkeän tuen.

 

Suomen Nato- jäsenyys ei saanut näissä vaaleissa kannatusta. Suomi jatkaa sotilaallisesti liittoutumattomana maana, joka pitää hyviä suhteita erityisesti naapureihinsa, vahvistaa vakautta lähiympäristössään ja on aktiivinen rauhan ja liennytyksen pyrkimyksissä.

 

Mutta suurimmat haasteet liittyvät yhteiskunnan eheyteen ja sitä uhkaaviin riskeihin.  Ne eivät ole varsinaisesti presidentin tontilla. Niinistö on kuitenkin ottanut unilukkarin otteen yhteiskuntamme asioihin. Sosiaalinen ja alueellinen kahtiajako huolestuttaa.

 

On myös mahdollista, että sisä- ja hallituspolitiikka muuttuu vuoden 2019 eduskuntavaalien myötä risaiseksi myös sen takia, että puolueiden välinen yhteistyö ei sujukaan. Merkkejä on ilmassa.

 

Jotkut ovat ennustelleet vuoden 2024 pressavaalien ehdokasnimiä. Se on turhaa ja ennenaikaista. Siihen vaaliin lähdetään aikanaan puhtaalta pöydältä. Nykyiset nimet ovat sivussa. Ja muutenkin, emme tiedä, millä mallilla maailma on.

 

Niinistön ylivoimaisuudesta voi tehdä sellaisen johtopäätöksen, että kansalaisilla on todella korkeat odotukset Niinistön suhteen.  Kun iso voitto losahtaa kohdalle, vastuu on sitäkin suurempi, koko maassa, myös Itä- Suomessa.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri. Kansanedustaja.