Töllötin-lehti 1.3.2018/ Iivo, Ponsse, Vieremä ja Savo

Seppo Julkaisut

 

Iivo Niskasen lauantainen olympiavoitto hiihdon kuninkuusmatkalla kuuluu kiistatta suomalaisen urheiluhistorian huippuhetkiin.

 

Iivo on neljäs suomalainen olympiavoittaja talviolympialaisten viidellä kympillä. Hän liittyi Veli Saarisen (1930) Veikko Hakulisen (1952) ja Kalevi Hämäläisen (1960) sankariketjuun.

 

Kuninkuusmatkan voittaneiden suomalaisten sukunimet ovat muuten nen- päätteisiä.

 

Iivon viidenkympin suoritus alusta loppuun innosti ja yhdisti suomalaisia yli rajojen. Taktisesti viisasta ja rohkeaa hiihtoa on puitu kahvikupin ja ehkä oluttuopinkin ääressä muuallakin kuin Vieremällä.

 

Kyllähän se sisintä kosketti, kun Iivo lauloi Maamme-laulua podiumin ylimmällä portaalla – kertosäe kolmeen kertaan.

 

Iivo Niskasen hiihtosuorituksiin ovat liittyneet jo aiemminkin kiinteästi ja näkyvästi Iivon perheen lisäksi Vieremä ja Ponsse.

 

Valtakunnallinen media on nostanut esille Iivon rinnalla kotitaustat, kotiseudun Vieremän ja Ylä-Savon merkittävimmän, kansainvälisesti tunnetun Ponsse- yrityksen.

 

Ponsse näkyi omalla lipullaan myös Etelä- Korean olympiastadionilla.

 

Niskasten hiihtäjäsisarusten, vireän maalaispitäjän Vieremän ja Ylä-Savon lippulaivan Ponssen yhdistelmän ”isä” on edesmennyt Einari Vidgren – kotiseutuunsa sitoutunut mies, joka perusti Ponssen ja oli jo eläessään legendaarinen hahmo niin yritys-, urheilu – kuin hevosmaailmassa. Juha jatkaa isänsä viitoittamalla tiellä.

 

Vieremäläisten vireys, Ponsse ja Niskaset ovat yhdessä muodostaneet omintakeisen osaamiselle, juurevuudelle ja kotiseuturakkaudelle perustuvan Vieremä – brändin. 

 

Ponsse on avustanut urheilua ja liikuntaa monin tavoin, tukenut nuoria ja muistanut sotiemme veteraaneja.

 

Maakunnat, seutukunnat ja kaupungit ovat nykyään keskenään tiukassa kilpailussa. Maakuntien keskuskaupungit käyvät jopa ”pudotuskilpailua”.

 

Kunnat ja kaupungit pähkäilevät omia brändejään, miten niistä voisi tehdä mahdollisimman vetovoimaisia.

 

Jotkut alueet ja kaupungit näyttävät rakentavan brändiään mainoskampanjoinneilla ison rahan turvin.

 

Brändin rakentelu onnistuu parhaiten silloin, kun se perustuu tosiasioihin: menestyvään yritystoimintaan, kiintoisaan historiaan ja kulttuuriin, näkyviin henkilöihin, alueen luontaisiin vetovoimatekijöihin kuten luontoon ja koulutukseen sekä yhteistyöhenkeen.

 

Vieremäläisestä brändistä on mallia muillekin. Vetovoimaa kannattaa rakentaa ulospäinsuuntautumiselle, myönteisille tosiasioille ja omien vahvuuksien yhdistämiselle.

 

Eikä siinä tarvita mainostoimistoja ja isoja rahoja kilven kiillottamiseen. Riittää, kun kertoo tosiasiat omintakeisella ja rehellisen rehevällä tavalla.

 

Monella paikkakunnalla on omanlaisia brändieväitä, joilla rakennetaan tunnettuisuutta, mielenkiintoista profiilia ja vetovoimaa. Mutta ei se miettimättä ja tekemättä synny. Kaikki lähtee yhteishengestä ja sitoutumisesta kotiseutuun.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri. Kansanedustaja.