Karjalainen/kolumni 26.4.2018/ Liikehdintää

Seppo Julkaisut

 

Kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo erosi männä viikolla kokoomuksesta ja perusti yhdistyksen ”LiikeNyt”. Toimitusjohtaja Mikael Jungner (entinen demari) on yhdistyksen toinen näkyvä puuhamies.

 

 

Jungner nimitti uuden yhdistyksen ”remonttiliikkeeksi”. Se pyrkii muuttamaan politiikan toimintatapoja. Remonttia se tekee nettiäänestyksillä ja osallistumalla ehdokasasetteluun.

 

Vajaa viikko Harkimon ilmoituksen jälkeen on mahdotonta ennustaa liikkeen tulevaisuutta. Startti oli näyttävä, tulevaisuus on hämärä. Harkimo toteaa tähän: se, mihin olen ryhtynyt, on toteutunut.

 

LiikeNyt- hankkeessa on ohuen ohut häivähdys Jukka Tarkan ja Risto E.J. Penttilän nuorsuomalaisesta puolueesta. Puheiden perusteella liike asettuu oikeistoliberaalilla tontilla hivenen kokoomuksen oikealle puolelle.

 

Lopuilleen kallistuvalla vaalikaudella on ollut muutakin puoluekenttää ravistelevaa liikehdintää.

 

Paavo Väyrynen perusti Kansalaispuolueen. Tosin tällä haavaa on epäselvää, onko hän sen jäsen ja mikä on Kansalaispuolueen tila. Myös Väyrysen suhde hänen vanhaan kantapuolueeseensa on hämmentävä. Hänen voittonsa Matti Vanhasesta presidentinvaaleissa kyllä muistetaan.

 

Isompi keikaus on ollut vajaan vuoden takainen Soinin perussuomalaisten kahtiajakautuminen: Terhon johtama Sininen puolue jatkaa hallituspuolueena, ja Halla-Ahon perussuomalaiset ärhentelee oppositiossa.

Kaj Turusen hyppy Kokoomukseen ei muuta hallitus-oppositio-asetelmaa.

 

Nämä vaalikauden liikehdinnät eivät ole kummallisuuksia. Sotien jälkeen on syntynyt liuta ns. uusia puolueita, jotka aika on huuhtonut historiaan. Myös vanhoja, aikoinaan merkittäviäkin puolueita on siirtynyt muistojen joukkoon.

 

Harkimon ja Jungnerin LiikeNyt- hankkeen sanotaan syövän kokoomuksen kannatusta ja antavan Rinteen demareille etulyöntiä. Ei kannata ilakoida naapurin saunapaloista. Jokaisen puolueen saunat palavat vuorollaan. Naapurin saunapalo on tavallaan yhteinen tappio.

 

Harkimon ja Jungnerin aktiivisuus mutta ennen muuta turbulentti aika asettavat puolueiden toiminnalle kovia vaatimuksia. Ei voi luottaa kaiken jatkuvan ennallaan. Uudistuminen on historian osoittamaa viisautta.

 

Luulisi, että maailman myllerryksen keskellä kysyntää on vakaalle, koko maan voimavaroja hyödyntävälle, yhteistyöhakuiselle ja uutta harkitusti rakentavalle politiikalle.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri. Kansanedustaja.