Töllötin-lehti 31.5.2018, Iisalmen tienoo Narinkkatorilla

Seppo Julkaisut

 

Iisalmi ympäristöineen pistäytyi esittäytymässä viime viikon keskiviikkona Helsingin Narinkkatorilla, keskellä pääkaupunkia.

 

 

Alueiden kuten Iisalmen seutukunnan kuva muodostuu yrityksistä, henkilöistä, tapahtumista ja historiastakin.

 

Yritykset esittäytyivät pääkaupunkiseutulaisille Ponssen ja Juha Vidgrenin johdolla.

 

Irvileuat ja vähättelijät kysyvät, mitä näytettävää Iisalmen tienoolla muille on. Kyllä on. Onhan se myönteisen erikoista, että yrityksillä on tätä nykyä niin kova veto, että on suoranainen pula ammattitaitoisista työntekijöistä. Töitä ja työpaikkoja on.

 

On muutakin myönteistä kerrottavaa. Palvelut on likellä, hyvin monelle kävelymatkan päässä. Kulttuuria ja tapahtumia on kesällä ja talvella. Luonto on lähellä. Iisalmeen ja sen tienoille kannattaa muuttaa, jos arvostaa turvallisuutta ja luonnonrauhaa.

 

Meillä on omaperäistä markkinoitavaa, jos vain haluamme emmekä valita.

 

Ylä- Savolla on päällimmäisinä kuitenkin kaksi ongelma: miten turvataan työvoima yrityksille ja miten parannetaan alueemme saavutettavuutta. Samantapaisia ongelmia on toki muillakin maa- ja seutukunnilla. Nämä kysymykset ovat valtakunnan politiikan varassa.

 

Iisalmi on ns. seutukaupunki. Ministeri Anu Vehviläisen tammikuussa asettama seutukaupunkityöryhmä jättää raporttinsa seutukaupunkiohjelmasta ministerille 19.6. Työ on viimeistelyvaiheessa.

 

Seutukaupunkityöryhmällä on käyttökelpoisia ajatuksia lähes 60 seutukaupungin kehittämisestä. Seutukaupungeissa ympäristöineen asuu 1.5 – 2 miljoonaa suomalaista.

 

Alueen maine on tärkeä vetovoimatekijä. Riitelevä ja kaikesta valittava kaupunki pysyy syrjässä ja unohdetaan. Kukaan ei halua tulla riitapesään eikä ruikuttajien maille.  Yhteistyö vetää, riita karkottaa.

 

Yritysten sijoittumiselle ja investoinneille alueen yritysystävällisyydellä, yhteistyöilmapiirillä, liikenneyhteyksillä ja palveluilla on kasvava merkitys.

 

Jokaisella seutukaupungilla on myönteiset vahvuutensa. Niiden varaan on hyvä rakentaa elinvoimaa ja alueen markkinointia.

 

Hyvä esimerkki on Iisalmen maine Suomen johtavana peruskoulukaupunkina. OAJ on puheenjohtajansa Olli Luukkaisen johdolla ottanut monissa yhteyksissä Iisalmen esimerkiksi vastuullisesta ja kunnianhimoisesta koulupolitiikasta.  Iisalmelainen koululainen saa opetusta pienemmissä ryhmissä ja enemmän kuin keskimäärin. Luulisi, että tällaisella   tosiasialla on merkitystä niissä tilanteissa, kun lapsiperheessä pohditaan muuttoa ruuhkista rauhallisempiin maisemiin.

 

Myös Iisalmen ja sen tienoiden tulevaisuus on lopun perin omissa käsissä. Ylä-Savonkin kuntien yhteistyön tarve korostuu etenkin siinä tilanteessa, että siirrytään uuteen maakuntahallintoon. Yhteistyömahdollisuuksia kannattaa pohtia ennakkoluulottomasti.

 

Iisalmen tienoon vierailu Narinkkatorilla oli virkistävä, hyvin junailtu ja rohkaiseva tapahtuma. Se antoi myönteisen ja oikean kuvan kotiseudustamme.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri.

Kansanedustaja.