Töllötin-lehti 24.1.2019, Viimeistä viedään

Seppo Julkaisut

 Meikäläiseltä on viime aikoina kysytty, mikä politiikassa on muuttunut viidenkymmenen vuoden aikana.

 

Aloitin politiikassa vuonna 1970, mutta rupesin seuraamaan politiikkaa koulupoikana niihin aikoihin, kun John Kennedy valittiin Yhdysvaltain presidentiksi vuonna 1960.

 

Paljon, hyvinkin paljon on muuttunut puolessa vuosisadassa.  Eikä se muutos ole pysähtymässä. Maailma käy kiihtyvällä vauhdilla arvaamattomaksi.

 

Viittaan tässä vain pariin muutokseen.

 

Me suomalaisetkin olemme tulleet häkellyttävän riippuvaiseksi koko maailman tapahtumista, hyvistä ja pahoista. Kaukainen on yht´äkkiä lähellä. Keskinäisriippuvuus kasvaa turvallisuudessa ja taloudessa.

 

Eihän suomalaisten yltäkylläinen hyvinvointikaan olisi mahdollista ilman vientiä ja ulkomaankauppaa.

 

Terrorismi, rikollisuus ja taudit eivät noudata rajoja. Ilmaston lämpeneminen, konfliktit ja nälkä pitävät muuttoliikettä yllä. Mitä pahemmaksi ilmastonmuutos käy, sitä enemmän on tiedossa ihmisten massaliikehdintää.

 

Kansainvälisten asioiden työntyminen kotimaan politiikan esityslistalle on suurin muutos. Ongelmia ratkotaan vain yhteistyöllä. Sen Suomi on oivaltanut.

 

Toinen muutos liittyy median vaikutusvaltaan politiikassakin. Medialla ei ole suoraa poliittista valtaa, mutta se vaikuttaa politiikkaan ja poliitikkoihin yllättävänkin voimakkaasti.

 

Media elää politiikan tapahtumista ja enenevästi poliitikoista ihmisinä. Yksittäinen poliitikko tarvitsee mediaa. Välissä on aita. Poliitikko tekee päätöksiä. Media ruotii politiikon tekemisiä. Poliitikko saa tottua henkilökohtaisuuksiin. Nyt ollaan jo pitkällä.

 

Uusinta on somen aluevaltaus. Perinteinen media on tullut haastetuksi. Somen sivuilla voi lukea kaikenlaista, myös politiikasta, jos haluaa. Joidenkin mielestä olemme siirtyneen ”totuudenjälkeiseen” aikaan.

 

Yksi politiikan ja kaiken elämän lainalaisuus ei muutu: yhdet tekevät, ja toiset kulkevat perässä ja arvostelevat.

 

Tämä on viimeinen juttuni Töllöttimessä.

 

Aloitin lehtikirjoittelun opiskeluvuosina yli 50 vuotta sitten Iisalmen Sanomissa. Toimituspäällikkö Heikki ”Hessu” Paltemaa ohjaili kirjoittamisen vaikealla tiellä. Päätoimittaja Unto Kivelä antoi arvokkaita neuvoja.

 

Kirjoittamiseni Iisalmen Sanomissa loppui niin kuin seinään päätoimittaja Risto Ylitalon kauden päättymisen jälkeen.

 

Mutta toinen kotiseudun lehti näki mahdollisuuden Iisalmen Sanomien päätöksessä. Töllöttimen silloinen pomo Erkki Kärkkäinen kysyi meikäläistä kolumnistiksi. Suostuin mielelläni.  Niiltä peruilta olen kommentoinut pitkähkön ajan eduskunnan asioita ja politiikkaa laajemminkin. Toivottavasti jutut ovat valaisseet politiikan taustoja.

 

Nyt kirjoittamiseni Töllöttimessä päättyy. Jatkan kolumnistina Savon Sanomissa ja aloitan samoja hommia Maaseudun Tulevaisuudessa.

 

Kirjan värkkääminen menneistä ja tulevista on aluillaan. Niillä sivuilla yritän ruotia menneitä ja tulevia, asioita ja henkilöitä.

 

Kiitän Töllötintä mahdollisuudesta kirjoittaa ja lukijoitani mielenkiinnosta.

 

Seppo Kääriäinen

Ministeri. Kansanedustaja.